Site pictogram Roy Bosch

Bouwplaat kalibratie upgrade (Wanhao i3 duplicator)

Het kalibreren van de Wanhao i3 duplicator is niet bepaald het leukste deel van 3D printen. De kleine vleugelmoertjes zijn onhandig te verstellen tijdens het printen. Ook is er kans dat de veren verschuiven, waarna de kalibratie van het bouwoppervlak niet meer klopt. Deze simpele modificatie zorgt voor een eenvoudigere bouwplaat kalibratie.

Deze upgrade heeft een aantal voordelen. Zo heb je minder kans op verschuivingen van de bouwplaat tijdens het printen, met betere prints tot gevolg. De kans op verschuiving is nog groter bij het verwijderen van prints van de bouwplaat. Door deze modificatie te gebruiken in combinatie met een glazen bouwoppervlak, hoef je niet meer na elke print te kalibreren.

Voor deze upgrade heb je drie onderdelen nodig:

Zorg dat je de “bed spring guides” uitprint vóór het beginnen aan onderstaande stappen. Een gedemonteerde 3D printer print niet ;-).

Stap 1 – Demonteren en nylock toevoegen

Demonteer het gehele bouwoppervlak door de oorspronkelijke vleugelmoeren los te draaien. Haal de bouwplaat los en zorg dat je de veertjes en ringetjes niet kwijt raakt. Draai de M3 nylocks vast op elke M3 bout zodat deze goed vast zit, met een ring daartussen. Door het gebruiken van een nylock (deze heeft kunststof binnenin) zal de moer niet lostrillen. De kans op lostrillen is met een normale M3 moer groter. De ring is voor het ondersteunen van de veer en het voorkomen van het beschadigen van het warmte-element.

Stap 2 – Veer toevoegen

Voeg de veer toe. Je zult zien dat deze precies over de nylock moer heen valt en daardoor automatisch gecentreerd wordt. Dit is voordelig voor de bouwplaat kalibratie omdat de veer hierdoor niet meer kan verschuiven. Ook zullen de prints hierdoor in kwaliteit toenemen: het bouwoppervlak zal minder bewegen.

Stap 3 – Bed spring guide monteren

De “bed spring guides” bevatten een platte en een verdiepte kant. De verdiepte kant is zo ontworpen dat de veer hier precies binnen valt. Feitelijk doet dit hetzelfde als de nylock en de ring samen: de veer centreren en de kracht verdelen. Met dit onderdeel toegepast is de bouwplaat klaar om gemonteerd te worden op de onderplaat.

Stap 4 – Thumbnuts toevoegen en bouwplaat kalibratie

Zet het bouwoppervlak op de onderplaat en draai vervolgens de thumbnut aan. Nog even kalibreren, maar dan wel met de kennis dat je dat veel minder vaak hoeft te doen!*

 

*Mits je de onderdelen met beleid van het bouwoppervlak verwijderd. Hoe? Door te wachten tot het glazen printbed is afgekoeld. Het onderdeel zal dan praktisch vanzelf loslaten. Vergeet ook niet de Z-as regelmatig te kalibreren. Vanaf nu zullen de meeste afwijkingen daarvandaan komen!

Mobiele versie afsluiten