Site pictogram Roy Bosch

Contactcorrosie en galvanische scheiding

Contactcorrosie

Contactcorrosie is het fenomeen dat optreedt als er twee metalen met een verschil in potentiaal in aanraking komen met elkaar. Contactcorrosie wordt ook wel galvanische- of bimetallische corrosie genoemd. Tijdens dit proces kan corrosie aanzienlijk versneld (of vertraagd!) worden.

Hoe contactcorrosie ontstaat

Metalen hebben de neiging om terug te transformeren naar de oorspronkelijke ertsvorm. Dit zijn voornamelijk oxides. Bij ijzer is dit ijzeroxide, het welbekende “roest”. Het oxidatieproces treedt op als de metalen in aanraking komen met een elektrolyt. Een elektrolyt is meestal een zoutoplossing (zout opgelost in water). Door het elektrolyt kan een elektrische stroom van het ene metaal naar het andere metaal lopen. Hierin fungeert het metaal die de stroom “levert” als anode. Het metaal die de stroom ontvangt is de kathode.

Verschil in potentiaal

Om te kunnen voorspellen of en hoe contact corrosie zal optreden, moet gekeken worden naar het verschil in potentiaal. Edele metalen hebben een hoog potentiaal. Zij zijn daarom minder vatbaar voor contact corrosie. Onedele metalen hebben een laag potentiaal. Zij zijn meer vatbaar voor contact corrosie. Onderstaande tabel laat de verschillen in potentiaal zien:

Metaal Potentiaal [V]
Goud 1.4
Zilver 0.8
Koper 0.35
RVS 316L 0 – 0.2
Lood -0.1
Tin -0.15
Nikkel -0.23
Cadmium -0.4
IJzer -0.45
Chroom -0.5
Zink -0.75
Aluminium -1.25
Magnesium -1.8

*Bovenstaande waarden zijn een benadering en kunnen afwijken, onder andere door de materiaalsamenstelling.

Belangrijke factoren

Het verschil in metaalsoorten is niet de enige factor die corrosie versnelt of vertraagt. Ook omgevingsomstandigheden hebben een grote invloed op dat proces.

Ontwerpen met contactcorrosie

Contactcorrosie is een belangrijke factor om rekening mee te houden in een ontwerp. Het heeft namelijk invloed op sterkte, levensduur en uiterlijk van een product. Als het noodzakelijk is om verschillende metalen te gebruiken in een constructie, kunnen deze gescheiden worden. Dit heet galvanische scheiding. Logischerwijs gebruik je daar een isolator voor. Contact corrosie kan echter ook nuttig worden ingezet. Zo kunnen corroderende metalen worden gebruikt om andere metalen te beschermen.

Mobiele versie afsluiten