Site pictogram Roy Bosch

Luchtweerstand berekenen en optimaliseren

Luchtweerstand berekenen

Luchtweerstand is de tegenwerkende kracht op een bewegend object die zich door lucht beweegt. Hoe sneller een object zich beweegt, hoe groter de luchtweerstand wordt. Luchtweerstand berekenen doe je met de volgende formules.

Luchtweerstand berekenen

Parameters

Fl = Luchtweerstand [N]

ρ = Dichtheid van de stof waarin een object zich beweegt [kg/m3]

v = Snelheid van het object t.o.v. het medium waarin het zich beweegt [m/s]

A = De geprojecteerde oppervlakte, loodrecht op de bewegingsrichting [m2]

Cw = Weerstandcoëfficiënt van het object[/vc_column_text][vc_column_text]

Formule

Optimaliseren

Zoals je ziet speelt vooral de snelheid van het object (v) een grote rol. Toename in snelheid zorgt voor een exponentiële stijging van de luchtweerstand. Als er snelheidsrecords gevestigd moeten worden is het vooral van belang om het frontaal oppervlak (A) en de weerstandscoëfficiënt te minimaliseren. Ook kan het helpen om een snelheidsrecord op grote hoogte uit te voeren. De lucht is daar ijler, wat zorgt voor een lagere dichtheid van de lucht (ρ):

De luchtdichtheid van normale lucht op zeeniveau is 1,293 kg/m3. De formule geldt niet alleen voor lucht, maar ook voor andere vloeistoffen en gassen. Bij lucht dient rekening gehouden te worden met de hoogte. Hoe hoger het object komt, hoe ijler de lucht. IJlere lucht betekent dat de dichtheid minder wordt. Hoe ijler de lucht, hoe minder luchtweerstand er optreedt. In een vacuum is de dichtheid van de stof 0, daarin vindt geen luchtweerstand plaats ongeacht de snelheid, oppervlakte of weerstandscoëfficiënt van het object.


Kan je wel wat hulp gebruiken? Ik sta graag voor je klaar!
Mobiele versie afsluiten