Site pictogram Roy Bosch

Wanhao Duplicator i3 verbeteringen (modificaties)

Duplicator i3 verbeteringen

Mooiere prints maken met een 3D printer hoeft niet altijd te betekenen dat je een nieuwe, duurdere printer moet aanschaffen. Mijn Wanhao Duplicator i3 gaat alweer even mee, maar bleek verrassend goed te modificeren. Met de Duplicator i3 verbeteringen die ik in dit artikel behandel, wordt de kwaliteit van de prints beter zonder dat een grote investering nodig is. Een extra bijkomstigheid is ook dat de printsnelheid omhoog kan.

De Wanhao i3 Duplicator is overigens ook bekend onder andere namen: Cocoon Create, Maker Select, Maylan M150 i3 en i3 Prusa.

Soorten modificaties

Er zijn allerlei verschillende modificaties die gedaan kunnen worden aan de Duplicator i3. Omdat de printer goedkoop wordt aangeboden, zijn er diverse concessies gedaan aan het ontwerp. Onderstaande lijst bevat de belangrijkste Duplicator i3 verbeteringen die je zou kunnen/moeten overwegen:

  1. Glazen print bed
    Door te printen op borosilicaatglas (hittebestendig) hoef je geen moeite meer te doen voor het loshalen van het onderdeel. Bij het afkoelen van de bouwplaat laat het model vanzelf los. Ook wordt de kwaliteit van het onderdeel mooier.
  2. Z-as ondersteuning
    Door de z-as (de verticale as) te ondersteunen, zal de printkop minder ongewenste bewegingen (trillingen) maken. Hierdoor verbetert het detailniveau aanzienlijk.
  3. All-metal hotend
    De standaard extruder bestaat voor een deel uit kunststof (PTFE), wat de warmte-overdracht beperkt. Door een all-metal hotend te installeren verbetert de printkwaliteit en is ook het printen met Nylon en Polycarbonaat mogelijk.
  4. Printbed kalibratie upgrade
    Het printbed van de i3 duplicator is vrij ondoordacht uitgevoerd. De veren kunnen verschuiven waardoor je vrij vaak opnieuw moet kalibreren. Met een simpele wijziging kun je het kalibreren eenvoudiger en betrouwbaarder maken.
  5. Y-as en X-as lager upgrade
    De kwaliteit van de standaard lagers van de Wanhao i3 duplicator laat te wensen over. In mijn geval zijn twee lagers op de Y-as versleten. Door deze te vervangen door langere lagers wordt de printer betrouwbaarder en stiller.
  6. Fan upgrades
    De i3 duplicator heeft 3 fans. Een 30mm fan voor de print, een 40mm fan op de extruder en een 40mm fan in de voedingskast. Dit zijn niet de stilste fans. Ook presteert de standaard fan die de print koelt niet fantastisch. Met deze modificaties kun je de printer stiller en beter maken.
  7. Raspberry met octoprint
    Door een Raspberry Pi te koppelen aan de printer in combinatie met octoprint software, kun je op afstand de print monitoren en de 3D printer besturen. De software installatie is niet al te moeilijk en biedt vele voordelen.
Mobiele versie afsluiten