Site pictogram Roy Bosch

Design klok

Deze design klok is ontstaan uit het idee om een product te ontwerpen met een “onmogelijke” eigenschap. In het geval van deze design klok gaat het om een tweetal chromen wielen die tegen een helling op rollen.

De klok bestaat uit een gebogen houten voet met daarin twee ondiepe gleuven waarin chromen wielen vrij kunnen bewegen. De aandrijving van deze wielen bevindt zich in de wielen zelf in de vorm van een gewicht die door een servo- of stappenmotor wordt aangedreven. Door het gewicht te draaien verplaatst het zwaartepunt zich en rolt het wiel om. Op deze manier kunnen de wielen “de heuvel op” rollen zonder dat de aandrijving voor de gebruikers zichtbaar is.

De voeding van de wielen komt uit de twee metalen strips die in de gleuven van de voet te vinden zijn. Deze staan in contact met glijcontacten in de wielen. De klok zelf kan gevoed worden door middel van een accu, maar netstroom is ook mogelijk. Het grote wiel geeft de uren aan, de volledige lengte van de gleuf komt neer op 12 uren. Het kleine wiel doet de minuten. Elk uur zal het kleine wiel van de rechterkant (60 minuten) naar de linkerkant (0 minuten) rollen. Hetzelfde geldt voor het grote wiel die elke 12 uur van rechts naar links zal rollen.

Mobiele versie afsluiten